Jeśli niedzielny obiad z ukochanym na balkonie… to tylko słoneczna sałatka…

Życie na kwarantannie, to był świetny czas na kolorowe sałatki w zaciszu domowym.

😃

Jeśli macie ochotę się porozpieszczać od czasu do czasu, polecam tą pyszną i piękną sałatkę z avocado, pieczonym burakiem, pomidorkami sherry, pomarańczą, pieczoną cebulką, mieszanką sałat i panierowanym tofu.

Buraka pieczemy w foli lub gotujemy ok. godziny. Ja swojego wolę upiec, wtedy jest bardziej aromatyczny. Po upieczeniu odkładamy go do wystygnięcia, a kiedy to już nastąpi, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.

Cebulkę podmarzamy na oleju, aż się zeszkli.

Pocięte wg. uznania tofu marynujemy wcześniej w mieszance oliwy z przyprawami lub w sosie sojowym, panierujemy i smażymy na oleju, aż się zarumieni z każdej strony.

Pomarańczę obieramy i wyciągamy miąższ z błonek. Tak podany, będzie delikatniejszy i doda sałatce piękny słoneczny wygląd.

Avocado obieramy ze skórki, kroimy je na pół. Jeśli jest miękkie, możemy użyć łyżki do wyciągnięcia go spod skórki. Kroimy je na wąskie plasterki.

Pomidorki kroimy na 4 części.

Mieszamy umyte sałaty lub wyciągamy gotową mieszankę sałat i układamy je na dużym talerzu. Do dressingu mieszamy sok z cytryny i pomarańczy (ok. 2 łyżki), olej (2 łyżki), miód (1 łyżka) i na bogato sól i pieprz.

Po kolei dokładamy składniki jeden po drugim, tworząc zgrabną kolorową kompozycję, polewamy naszym dressingiem i wykańczamy panierowanym tofu.

Tadam! Smacznego!

Składniki:

– 1 cebula

– 1 burak

– 1 pomarańcza

– 1 dojrzałe avocado

– 8 pomidorków cherry

– mieszanka ulubionych sałat

– Tofu

– Dodatki – Cytryna, miód, sól, pierz, olej, sos sojowy, jajko, mąka, bułka tarta