Idealna przekąska na wszelkiego typu spotkania ze znajomymi i imprezy.

Bakłażan w połączeniu z pomidorem i serem mozzarella to jest istne dzieło sztuki.

Można go podawać zamiast mięsa, dla osób, które są wegetarianami, ale nie weganami.

Sposób przygotowania jest cudownie prosty. Wystarczy umytego bakłażana pociąć na plasterki – ok. 1,5 -2 cm, posolić i odstawić na chwilę, aby wyszła woda. Później ustawiać na blaszce, można każdy kawałek dotknąć pędzlem z przyprawioną oliwą, lub bezpośrednio na bakłażana nakładać oregano, plasterek serka mozzarelli i wykańczać pomidorkami w plastrach lub koktajlowymi, przeciętymi na pół.

Tak przygotowane przekąski doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na 180 °C, aż się zarumienią. Trwa to ok. 15/20 minut.

Można je podawać na ciepło lub na zimno. Ja bardzo lubię je jeść z kaszą i sałatkami, ale działajcie jak kogo fantazja poniesie. 😉

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 ser mozzarella
  • 2 pomidory
  • oregano, sól, pieprz, oliwa
Smacznego!