Marynowana papryka to jeden z moich ulubionych smaków, którymi często raczę się wyjeżdżając w góry. U Cioci Haliny w Zawoi dostałam cały słoik dla siebie, wraz z jej genialnym przepisem.

PAPRYKA MARYNOWANA od Cioci Haliny – NAJLEPSZA JAKĄ JADŁAM 🙂

Przepis:

  • 5 kg papryki
  • 1 litr octu jabłkowego
  • 3 litry wody
  • 1/2 litra oleju
  • 75 dag cukru
  • garść soli
  • Pieprz w ziarenkach
  • kilka liści laurowych

Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem. Miksturę ( ocet, wodę, cukier, sól ) zmieszać, zagotować i dodać pociętą wcześniej paprykę. Gotować 3 minuty. Tak przygotowaną paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dodać liść laurowy i po jednym ziarenku pieprzu.

Słoiki pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.

Całą historię o wizycie w Zawoi u Cioci Haliny przeczytacie klikając TU. Gorąco polecam 🙂