Marynowana papryka na góralską nutę
Marynowana papryka to jeden z moich ulubionych smaków, którymi często raczę się wyjeżdżając w góry. U Cioci Haliny w Zawoi dostałam cały słoik dla siebie, wraz z jej genialnym przepisem.
PAPRYKA MARYNOWANA od Cioci Haliny – NAJLEPSZA JAKĄ JADŁAM 🙂
Przepis:
- 5 kg papryki
- 1 litr octu jabłkowego
- 3 litry wody
- 1/2 litra oleju
- 75 dag cukru
- garść soli
- Pieprz w ziarenkach
- kilka liści laurowych
Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem. Miksturę ( ocet, wodę, cukier, sól ) zmieszać, zagotować i dodać pociętą wcześniej paprykę. Gotować 3 minuty. Tak przygotowaną paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dodać liść laurowy i po jednym ziarenku pieprzu.
Słoiki pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.
Całą historię o wizycie w Zawoi u Cioci Haliny przeczytacie klikając TU. Gorąco polecam 🙂